Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония  информира, че

...
Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония  информира, че
Коментари Харесай

Продължават заплахите за взривни устройства и кибератаки в РСМ

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония  информира, че след направените инспекции от екипи по антитероризъм по отношение на днешните сигнали за сложени взривни устройства в 10 учебни заведения в Скопие и четири в Прилеп, както и на летището в Скопие, е открито, че сигналите са подправени.  

От няколко месеца, с интервал от по няколко дни, в Северна Македония се получават сигнали за сложени взривни устройства в учебни заведения, публични здания и търговски центрове, хотели и даже институции, а от две седмици е хакната системата на Фонда за здравно обезпечаване в страната, което слага пред съществени усложнения действието на здравния бранш.

Според държавното управление това е част от хибридната война, която се води в страната. 

В изявление за държавната новинарска организация МИА, обещано по време на Мюнхенската конференция по сигурността, министър председателят Димитър Ковачевски направи връзка сред протичащото се в Украйна и сигналите за взривни устройства и хакерски офанзиви в страната и района. 

„ Те са безусловно свързани с войната, която се води в Украйна, тъй като преди този момент ги нямаше. Второ, хибридната война, която се води - която включва хакерски атаки, хакерски офанзиви и дезинформация - е на практика нов метод на война. Той има няколко цели: първо, да блокира основни жизненоважни системи в НАТО, Европейски Съюз, страните, които имат западна ориентировка. Втората цел е да се внесе безпокойствие измежду жителите, тъй като се нападат системи, които обслужват огромен брой от тях, и трето, да се сътвори система за дезинформация в страните, която в последна сметка облагодетелства единствено тези, които не желаят да видят нашия район като част от Европейски Съюз или НАТО ", сподели Ковачевски. 

В случая със системата на Фонда за здравно обезпечаване той уточни, че специалистите от Северна Македония работят дружно с специалисти от страни членки на НАТО. Ковачевски Успокои, че персоналните данни на жителите в медицинските им досиета са предпазени, само че други дейни системи от потребления програмен продукт са подложени на хакерска атака. 

„ Сформирали сме и специфичен екип в Министерство на вътрешните работи, в който вземат участие IT инженери от Агенция " Разузнаване " и Агенция " Национална сигурност, които работят и 24 часа в денонощието, с цел да пазят и деблокират системи, които са подложени на хакерски атаки “, сподели Ковачевски.

Междувременно здравните служащи, които не са получили януарските си заплати, поради хакнатата система на Фонда за здравно обезпечаване, алегорично стачкуваха през днешния ден и обявиха, че в случай че казусът не се реши до сряда, ще блокират съществени входни артерии към Скопие. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР